diumenge, de març 25, 2007

20a Trobada d’Entitats i Plataformes en Defensa del Territori dels Països Catalans

Aquest divendres 23, dissabte 24 i diumenge 25 de març s’ha celebrat a Cerdanyola del Vallès la 20a Trobada d’Entitats i Plataformes en Defensa del Territori dels Països Catalans. Aquesta trobada ha estat convocada per la Federació d’Entitats Ecologistes de Catalunya (EdC). En aquesta ocasió ha estat organitzada per l'ADENC (Associació per a la Defensa i Estudi de la Natura) i Salvem el Vallès, ambdues membres de la Federació). La Trobada tenia l’objectiu de ser un espai de formació i d’intercanvi d’experiències de funcionament, de problemàtiques i solucions, principalment per impulsar línies de treballs conjuntes, i poder continuar encarant i resolent els conflictes ambientals del nostre territori.

Valoració
- ha estat un èxit de participació, amb més de 300 persones inscrites vingudes d’arreu dels Països Catalans. La majoria d’elles persones actives en entitats i plataformes de defensa del territori. Aquest elevat nombre de participants (dels més elevats que hi ha hagut mai) és una mostra que els conflictes territorials segueixen oberts arreu del país i que encara no hi ha hagut un canvi de model de creixement (se segueix amb la tendència de depredar territori i recursos a una alta velocitat).
- la participació també ha estat molt elevada en els actes paral•lels a les Trobades (concert amb en Pau Riba i Baetúria del dissabte a la nit, dinar popular i jocs infantils de diumenge al migdia....)
- totes les xerrades i debats (algunes d’elles amb ponents de renom com Josep Maria Mallarach, Jaume Terrades, Pep Riera, Ramon Caralt, Xavier Canosa...) han tingut molt d’interès pels participants, i s’hi han generat debats molt interessants.
- s’ha consensuat una declaració (La Declaració del Vallès) entre els participants de les Trobades, en la qual es fa una radiografia de les problemàtiques ambientals del país i es proposen solucions.
- Aquest diumenge al migdia (abans del dinar popular) a la plaça Sant Ramon de Cerdanyola del Vallès s’ha realitzat una acció simbòlica en defensa del territori. En un mapa dels Països Catalans estès a terra (de 95 metres quadrats) un grup d’especuladors (vestits amb corbata i casc de constructors) han destruït el territori (posant enormes pisos, carreteres, TGV, la MAT, camps de Golf, transvasaments...). Després un grup d’activistes de la Federació Ecologistes de Catalunya (EdC) vestits amb monos blancs han escombrat el país d’aquestes obres faraòniques i l’han pintat de color verd.Esperem que els debats, reflexions i propostes que s’han realitzat en aquestes Trobades, plasmades en la Declaració del Vallès, siguin escoltades per la classe política del país.

Exigim un canvi de model de creixement, volem un país on el desenvolupament social, ambiental i econòmic asseguri llocs de treball estables, i no es faci només en benefici d'uns pocs especuladors sense cap sensibilitat vers el territori i les persones que hi vivim.

El Vallès, 25 de març de 2007
Salvem el Vallès, ADENC, Ecologistes de Catalunya