divendres, de desembre 22, 2006

L’AJUNTAMENT TORNA CENSURAR LA CULTURA POPULAR

Un cop més l’equip de govern, a través de la regidoria de joventut dirigida per la Marta Farrés, utilitza tots els mitjans possibles perquè les actes què s’organitzen des de la societat civil no es celebrin amb normalitat i convivència.

La Comissió de Festes Populars de Sabadell desenvolupant el seu projecte cultural i amb la voluntat de seguir recuperant i creant tradicions ha preparat un seguit d’activitats del solstici d’hivern

La Marta Farrés defugint de la seva responsabilitat com a interlocutora entre la CFPS i el govern municipal demostra altra vegada la seva ineficiència i lentitud en respondre a les propostes presentades.

Tot i el conveni anual signat el maig, quatre dies abans de la celebració de l’acte es rep la següent notificació:

Queda denegada de forma expressa l’encesa de fia faies a la Plaça Doctor Robert per raons de seguretat.

Aquest és un dels exemples de la seva forma i actitud vers la cultura popular i en concret la CFPS com a coordinadora cultural de més d’una trentena d’entitats.

Així doncs, tot i que la CFPS ha actuat sempre amb responsabilitat, previsió i voluntat de diàleg vers l’Ajuntament, creiem que aquest camí i aquest estil està sobradament esgotat per l’actitud negativa del consistori

Per això, decidim tirar endavant amb TOTS els actes previstos pel solstici, i encarar el 2007 sense buscar la seva complicitat i suport. Perquè no estem disposats a entrar més en el joc de cornuts i pegar el beure.

Només podem acabar agraint al poble de Sabadell el seu suport per participar a la nostres festes, desbordar les previsions i demostrar acte rere acte que el model cultural proposat per la CFPS és un èxit.

La Comissió de Festes Populars de Sabadell celebrarà el Solstici d’hivern amb Fia-Faia, una foguera i festa al carrer

Per segon any la CFPS celebrarà el solstici d’hivern a la nit de Nadal (24 de desembre).

Com ja es fa per Sant Joan i la Festa Major la voluntat de la coordinadora cultural de més d’una trentena d’entitats és recuperar les festes tradicionals perdudes al llarg del temps i donar un vessant participativa i històrica a les festes.

L’entitat Animalada que promou les músiques, els balls i les festes tradicionals; impulsa la creació de músiques concretes per cada festa a partir del grup de gralles i tabals. Aquesta entitat acompanyarà amb músiques i balls cada un dels actes del programa.

Els actes començaran a les sis de la tarda a la Plaça Dr. Robert amb l’encesa de Fia-Faia i un recorregut.

Per primera vegada a Sabadell es recupera aquesta tradició mil·lenària que ja es realitza a altres indrets de Catalunya. Es tracta d'una festa d'arrels precristianes que correspondria a la celebració del solstici d'hivern (el dia més curt de l’any) i en la qual la Fia-Faia vindria a ser una pregaria ritual per aturar l'escurçament dels dies i per tant, l’avenç de la foscor, d’aquí la importància del foc com a símbol.

Les activitats continuaran a les dotze de la nit a la Plaça Creu Alta amb un espectacular foguera.

Ja entrada la nit s’encendrà la foguera típica d’aquestes dates (com recorda la cançó: allà dalt de la muntanya fum, fum, fum) que estarà envoltada de diferents actuacions: espectacle de foc amb el grup WAKANU, balls populars, i música amb el grup KANIMAMBO. Tot això acompanyat de torrades i beguda per celebrar la festivitat i fer front al fred nadalenc.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Primer de tot, la festa de la Fia-faia tant sols es celebra a les poblacions de Bagà i Sant Julià de Cerdanyola (Berguedà). Enlloc més del Pirineu es troba aquesta festa mil·lenària. En segon lloc, la Fia-faia només es pot celebrar en aquestes poblacions per mantenir la festa. Si les poblacions foranes no haurien de celebrar-ho, per tal de que la festa tingui continuïtat.

Anònim ha dit...

Primer de tot, la festa de la Fia-faia tant sols es celebra a les poblacions de Bagà i Sant Julià de Cerdanyola (Berguedà). Enlloc més del Pirineu es troba aquesta festa mil·lenària. En segon lloc, la Fia-faia només es pot celebrar en aquestes poblacions per mantenir la festa. Si les poblacions foranes no haurien de celebrar-ho, per tal de que la festa tingui continuïtat.