dilluns, d’agost 20, 2007

Bustos va adjudicar obres dels tres organismes que presideix a socis del seu tiet

(per veure el gràfic més gran, només cal clicar damunt)

L’alcalde de Sabadell presideix a més a més la FMC i l’empresa municipal de vivenda

JOSEP GARRIGA / SÍLVIA MARIMON - Barcelona/ Sabadell - 10/08/2007

Socis empresarials de Melquíades Garrido, tiet carnal de l’alcalde de Sabadell Manuel Bustos Garrido, han sigut beneficiaris de diverses adjudicacions per part de l’ajuntament de la ciutat, l’Empresa Municipal de Vivenda (Vimusa) i la Federació Catalana de Municipis (FCM), totes elles realitzades mitjançant concurs. Bustos presideix aquests tres organismes públics. Melquíades Garrido, al mateix temps, forma part del Consell d’Administració de Vimusa, que va adjudicar a l’empresa Frank Font la construcció d’una promoció d’habitatges a Sabadell per 4,78 milions. Garrido va ser l’únic membre del Consell que va defensar aquest contracte. La constructora Frank Font és propietat d’un soci del propi Garrido.

Les empreses relacionades amb Melquíades Garrido i adjudicatàries de diversos contractes són la ja mencionada Frank Fon Construcciones, Enterprise Sistem Architec (ESA) y SEROP. Totes elles són propietat, segons consta al Registre Mercantil, de socis de Garrido, amb els quals comparteix accionariat en terceres societats (veure quadre adjunt). A més a més, alguns d’ells formen part de la junta del Gremi de Construcctors de Sabadell i que presideix també, Melquíades Garrido.

- Vimusa. L’Empresa Municipal de Vivenda de Sabadell va adjudicar el març de 2003 a Frank Font la construcció d’una promoció d’habitatges, dita Serra 1, que incloïa 64 pisos de protecció oficial i 66 places d’aparcament. A l’acta del Consell d’Administració, a la qual ha tingut accés aquest diari, almenys tres dels seus membres van expressar els seus dubtes sobre la credibilitat d’aquesta constructora i la seva capacitat per assumir una obra d’aquestes característiques. Van apostar per adjudicar-la a una altra empresa en la que creien amb més experiència.

Amb la fi de contrarestar aquestes reticències el gerent de, Lluís Albareda, i Melquíades Garrido van sortir en defensa de la constructora. La mateixa acta de la sesió recull els seus arguments: "El Sr. Albareda y el Sr. Garrido confirman que la empresa Frank Font está capacitada para ejecutar esta obra". L’adjudicació, finalment es va aprovar per unanimitat per un import de 4,55 milions d’euros. Era la primera vegada en tota la seva història que Vimusa atorgava una obra a una empresa de Sabadell.

Tot i que el Consell d’Administració va adjudicar aquesta promoció d’habitatges a l’empresa Frank Font, finalment el contracte es va fer amb una altra companyia: Enterprise Sistem Architec (ESA), entre els seus accionistes també hi figura Font. Al contracte, el preu de l’obra es va reduir , sense raó aparent en 80.000 euros, fins a 4,47 milions.

Si a l’accionariat de Frank Font tan sols figura un soci de Melquíades Garrido, l’empresa Enterprise Sistem Architec és ja directament propietat dels seus quatre socis.

Melquíades Garrido es va incorporar al Consell d’Administració de Vimusa l’any 2000, als pocs mesos de que Manuel Bustos accedís a l’alcaldia, com a representant del Gremi de Constructors de Sabadell.

- Federació de Municipis. La Federació de Municipis de Catalunya (FMC), que presideix Manuel Bustos, va realitzar a l’abril de 2004 unes obres d’acondicionament de la seva seu a Barcelona. Aquest organisme, que agrupa principalment als ajuntament d’esquerres catalans, és de caràcter privat, motiu pel qual no es regeix per la llei de contractes de les administracions públiques.

Per la consecució de les obres, la FMC va sol·licitar tres pressupostos a altres tantes empreses. Les obres es van adjudicar a Enterprise Sistem Architec (ESA) perquè, segons la federació, va presentar el pressupost més barat. Les obres van pujar a 411.995 euros. ESA també és propietat de socis de Melquíades Garrido.

Les altres dues firmes qua van presentar projectes van ser ID Interiorismo i Construccions i Serveis, amb un pressupost de 516.604 i 542.621 euros. Es a dir, més cars que l’empresa que va resultar adjudicada.

- SEROP. L’ajuntament de Sabadell ha contractat a la unió temporal d’empreses SEROP-Elsamex, la conservació dels carrers i voreres de la ciutat. L’import del servei, de quatre anys de duració i que finalitzarà el pròxim mes d’agost, puja a 5,8 milions d’euros.

Quan es va mirar el contracte, SEROP era propietat de Ricard Gavaldà, soci de Melquíades Garrido, que va morir l’any passat. Ara, la companyia és propietat de la seva dona i els seus fills.

Segons consta en una documentació de la conselleria de Recursos Econòmics de l’Ajuntament de Sabadell, SEROP ocupava al 2001 el lloc número 18 a la classificació de les grans empreses proveïdores del consistori. Aquell any va facturar 331.298 euros. Tan sols quatre anys més tard, al 2005, SEROP va passar a ocupar el tercer lloc en aquesta classificació, al facturar 2,75 milions d’euros.

Al 2007, el consistori ha adjudicat altres bores a SEROP per un total de 92.241 euros.

- Sabadell Creixent. Aquesta societat, participa en el 46% perr l’Empresa Municipal de Vivienda de Sabadell, també ha adjudicat a Enterprise Sistem Architec la construcció de la Delegació d’Hisenda de la ciutat. El contracte puja a 3,12 milions d’euros.

L’Ajuntament de Sabadell, que ha facilitat a aquest diari tota la documentació sol·licitada, comenta que totes les adjudicacions del consistori i de Vimusa van complir els tràmits legals i que en cap moment hi ha hagut cap tracte preferent cap als socis de Melquíades Garrido.

Encara que el consistori va admetre que l’adjudicació a Frank Font era la primera a una empresa de Sabadell, va explicar que aquesta societat havia perdut uns altres set concursos al no presentar l’oferta més econòmica. A més a més, d’acord amb un informe del secretariat de l’Ajuntament, el tiet de l’alcalde no va incórrer en cap incompatibilitat al deliberar sobre aquesta adjudicació al Consell d’Administració de Vimusa.

Iniciativa per Catalunya va denunciar durant la campanya de les eleccions municipals part d’aquests fets. L’Ajuntament va respondre amb una denúncia per un presumpte delicte contra l’honor.

El País, divendres 10 d’agost del 2007 – Traducció al català d’Informació Sabadell

Cap comentari: