dimecres, de novembre 21, 2007

S’atura deu dies el judici per les agressions feixistes del 1999

Tres dels advocats es mostren disposats a pactar un any i nou mesos de presó amb el fiscal

A la tercera va la vençuda. El judici per les agressions feixistes de 1999 va començar ahir, després d’haver estat suspès dues vegades al llarg d’aquest any. Aquesta vegada es van presentar tots els acusats i tots els testimonis. Els dos Policies Nacionals que es troben de servei fora del Principat havien de declarar per videoconferència. Ara bé, la tempesta de Còrdova va impedir, segons la jutgessa, establir connexió amb un d’aquests testimonis i es va aturar el judici fins el proper dijous dia 29.

Encara que no va declarar ningú, es van tractar totes les qüestions prèvies. La defensa va demanar, de manera insistent, la nul·litat del judici en considerar que la fase d’instrucció no havia estat regular. La jutgessa ho va revocar i la setmana vinent es celebrarà la resta del judici amb normalitat, a no ser que la defensa pacti amb el fiscal.

Tres dels quatre advocats defensors es van mostrar favorables a acceptar els fets i assumir un any i nou mesos de presó per cada un dels acusats. El quart advocat va dubtar. El seu client, Tomàs Àngel T.C., té una sentència d’un any de presó per un delicte d’agressió i un altre judici pendent de sentència; si acceptés les acusacions entraria directament a presó. Aquest darrer lletrat va anar acompanyat d’un assessor del despatx GLGR S.CV.P., de l’ex-regidor d’Unió Democràtica de Catalunya a Sabadell Francesc Xavier González, segons va informar Joan Saumoy.

El secretari del Pacte per la Convivència, Joan Saumoy, va afirmar que les investigacions dutes a terme des del Pacte i els Mossos d’Esquadra indiquen que dos dels acusats (Tomàs Àngel T.C. i Manuel R.M., ambdós amb antecedents) segueixen involucrats políticament amb la militància feixista, mentre els altres (Esteban R.L. i Jonathan A.A.) sembla que ja no estan actius.

Un dels testimonis que havien de declarar va declarar que durant la llarga estona d’espera abans que comencés el judici l’ambient de fora la sala era molt hostil. Segons el testimoni “un dels acusats no parava de mirar-nos de manera desafiadora, no hem estat massa tranquils” va lamentar.

Els fets que es van començar a jutjar ahir es remunten a l’octubre del 1999, quan una parella va ser robada i apallissada amb cadenes per sis neonazis mentre caminava pel carrer Indústria. Poca estona més tard els agressors es van dirigir a l’Ateneu Popular Insurrecte on van trencar els vidres i la porta i van amenaçar amb una pistola les persones que estaven allà. La mateixa nit la Policia Nacional va detenir sis persones que coincidien amb la descripció feta pels dos denunciants i els van trobar un mòbil sostret a les primeres víctimes, unes cadenes i roba per cobrir-se el rostre. Un dels detinguts tenia una ferida que semblava provocada pel trencament de vidres.

Concentracions
Mentre es celebrava el judici una vintena de persones convocades per la Plataforma Antifeixista de Sabadell (PAS) va concentrar-se davant dels jutjats. Alhora un petit grup d’ amics dels acusats, identificats per membres de la PAS com “coneguts feixistes de Sabadell”, es van quedar a la porta dels jutjats una llarga estona. Aquests van intentar entrar a l’edifici, però el fort desplegament de Mossos d’Esquadra només va deixar entrar els testimonis i acusats.

Vilaweb Sabadell tampoc va poder accedir a la Sala. Segons el cos policial la jutgessa havia donat ordres que no entrés ningú, ni tan sols la premsa, per motius de seguretat. En aturar-se el judici Vilaweb Sabadell va poder constatar que la premsa sí que hi podia accedir, ja que almenys dos mitjans ho havien fet sense problema.

Font: Vilaweb Sabadell