dimecres, de desembre 19, 2007

L'ADENC presenta la campanya “UNA GLA, UN ARBRE”

Des de 1987 l’ADENC organitza la campanya “Una gla, un arbre”. Es tracta d’una campanya que vol sensibilitzar infants, joves i adults de la importància dels nostres boscos, no només a nivell social sinó també ambiental. En els inicis de la campanya, es feien planters d’alzines a casa dels socis i, posteriorment, quan el plançó ja havia crescut, es portaven a plantar a un bosc proper. Puntualment, es treballava amb algun centre educatiu que estigués interessat en participar.

Des de fa alguns anys, aquesta activitat s’adreça a totes les escoles i centres educatius del Vallès amb la finalitat que l’alumnat s'adoni de com de lent i delicat és el creixement d’un arbre, i per tant, de com de delicats són els nostres boscos i el seu equilibri ecològic. A partir d’aquí, es poden treballar altres aspectes relacionats: l’evolució o successió dels boscos, les adaptacions de la vegetació mediterrània, el cicle vital d’un arbre, la importància de tenir un espai natural proper a la ciutat, etc.

La campanya comença a finals de novembre, quan voluntaris i voluntàries de l’ADENC recullen les glans que han caigut de les alzines que viuen pel rodal de Sabadell. A finals de desembre, se seleccionen les glans amb més bones condicions de germinar i es reparteixen pels diversos centres escolars que hi volen participar.

Enguany, els centres educatius que hi participen faran germinar les glans i tindran cura dels plançons d’alzina que creixin fins que, a principis de desembre de l’any que ve, els podran plantar al bosc de la Salut (Sabadell) amb l’ajuda dels educadors i educadores ambientals de l’ADENC. Tot i això, els centres poden escollir una altra zona i plantar-les pel seu compte, demanant prèviament permís a l’ajuntament del seu municipi.

La setmana passada es van plantar en una pineda de la Salut una vuitantena d’alzines. Hi van participar quatre centres educatius, i en total van tenir l’oportunitat de plantar una alzina uns 200 alumnes. En el marc d’aquesta mateixa campanya i uns quants dies abans, des de l’ADENC es va organitzar una sortida amb canalla i esplais per anar a plantar alzines en aquesta mateixa zona de la Salut.

Tots els centres escolars interessats en participar en la campanya “UNA GLA, UN ARBRE”, curs 07-08, poden inscriure-s'hi gratuïtament trucant a l’oficina tècnica de l’ADENC al 93 717 18 87 . Disposen de temps fins al 10 de gener de 2008. Les escoles inscrites rebran tota la informació necessària per a dur a terme la germinació de les seves glans, la cura dels plançons i la plantada. Així mateix, se’ls facilitarà uns dossiers per tal que puguin treballar a l’aula amb el grup classe.


ADENC

Sabadell, 18 de desembre de 2007


Més informació:
http://www.adenc.cat/educacioambiental/gla/una_gla_un_arbre.htm