dimarts, de desembre 18, 2007

Solstici d'Hivern

S’acosta novament el Solstici d’Hivern. Com cada any,imparablement, les nits s’allarguen ofegant els dies,apagant-ne la llum. I cal sortir al carrer per impedir que la foscor continuï avançant. És per això que els vilatans de molts indrets, de comarques d’arreu, i sobretot del Pirineu, ja es preparen per a la celebració del ritual i per a la festa. A vegades el moment màgic ocorre la nit del 21 de desembre, d’altres la nit del 22. S’ha d’estar a l’aguait.

El foc, tan present en les nostres festes, assoleix en aquesta diada la capacitat d’espantar la fosca de manera que, malgrat l’hivern incipient, el sol pren més força que mai i pot començar a recuperar el dia. A poc a poc, fins a la seva màxima creixença pel Solstici d’Estiu. Per atènyer una tal fita es practica un ritual que prové de temps ancestrals. Es preparen grans torxes, unes falles, per cremar, però no fetes de qualsevol herba, no pas. Són d’un arbust especial, la Cephalaria leucanta. I és que, segons conten, són també els poders purificadors d’aquesta els que ajuden a escombrar els éssers malvats que, arribades aquestes dates, fan perpetuar en excés les fosques nits.

Aquest ritual amb torxes, i les mateixes torxes en si, s’anomenen Fia-Faia (celebració de les falles). Així doncs,un munt de fia-faies s’han d’encendre i fer voltar per aquells paratges que els vilatans volen salvar. La crema de les fia-faia és lenta, no es consumeixen fàcilment...
així els seus portadors tenen prou temps per arribar des del cim d’encesa fins a la presa de foc a la foguera, amb un cercavila. Quan les fia-faia s’apaguen amb l’objectiu acomplert, té lloc la festa de celebració de l’esdeveniment al voltant de la gran foguera que guarda de la foscor i del fred els intrèpids i alegres vilatants.

Des de la Comissió de Festes Populars de Sabadell (CFPS) continuem creant un any més i amb molta il.lusió l’espai que des de fa dos anys recupera la festa del solstici d’hivern perquè pugui ser celebrada a la nostra ciutat per tota la gent que ho desitgi. Tot fent possible l’existència d’un indret d’aplec i trobada per a la comunitat veïnal. Convençuts que les arrels plantades aferraran, ja hem anat a arreplegar Cephalaria leucanta per a les fia-faies que podreu portar. I a banda d’això hi haurà molt més... Esteu preparats/des? I és que a la CFPS tenim la intenció de fer festes cada vegada més participatives. Volem que tothom esdevingui membre actiu d’una gran celebració col.lectiva. Pretenem que aquestes festes siguin viscudes per joves, grans i petits, que esdevinguin un espai intergeneracional on la platxèria i la cultura es nodreixen de la participació de tothom. Per això fa falta que nosaltres, tu, la gent del teu entorn, i els de més enllà també, hi posem la nostra flama.

Es farà un gran cagatió, vine a picar-lo! Hi haurà música, vine a ballar! I al cercavila, vine també a portar una fia-faia! Gaudeix de l’espectacle d’una foguera, celebrant el solstici d’hivern entre amics, companys, coneguts i veïns.

Aturem la foscor!