divendres, de gener 05, 2007

ELS REIS MAGS D’ORIENT PORTEN CARBÓ A LA DIPUTACIÓ DE BARCELONA

Una de les primeres visites dels Reis Mags enguany ha estat la seu de la Diputació de Barcelona, on han deixat un sac ben ple de carbó per als responsables d’aquesta institució, senyal inequívoc del seu mal comportament durant aquest darrer any en la gestió del parc natural de Sant Llorenç del Munt.
Membres de la Coordinadora per a la Salvaguarda del Massís de Sant Llorenç del Munt i la Serra de l’Obac han protagonitzat avui vigília de Reis, aquesta singular protesta disfressats de Reis Mags i abocant davant la seu de la Diputació un sac de carbó d’alzina.

Amb aquesta acció es vol recordar a l’opinió pública la nefasta actuació de la Diputació al parc natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, amb el recent inici de les obres de construcció de la carretera de muntanya entre el Coll d’Estenalles i el Pont de Vilomara, per Mata-rodona, en una de les àrees de màxima protecció del parc natural, obres que estan comportant la tala de més de 2.000 alzines i la voladura de prop de 5.000 tones de roques.

La resposta que la Diputació ha donat fins ara al conflicte està provocant ferides amb les entitats de la Coordinadora que seran difícils de cicatritzar; unes entitats que –cal no oblidar-ho- apleguen i representen el sentir d’una gran majoria d’usuaris del parc natural.

Així, per exemple, que la mobilització de prop d’un miler de persones al Coll d’Estenalles el passat 1 d’octubre no hagi obtingut la mínima resposta per part de la Diputació, demostra una actitud que no sembla exagerat qualificar de prepotent, i que és en tot cas impròpia d’una administració pública.
Constitueix una mostra més d’aquest “despotisme il·lustrat” amb què la Diputació gestiona els seus parcs naturals, una gestió que massa sovint és sentida com molt allunyada de la realitat i les expectatives dels ciutadans que viuen a les poblacions de l’entorn del parc natural.

Es tracta d’un conflicte que fa quasi vint anys que dura, havent conegut èpoques de forta mobilitzacio i d’altres en què el projecte s’havia considerat abandonat. Amb l’inici de les obres, però, s’ha arribat al màxim nivell d’enfrontament, amb la denúncia per part de la Diputació i el judici als membres de les entitats que es van encadenar, per bé que el mateix jutge
en la sentència absolutòria ha deixat molt clar que l'acció pacífica dels activistes s’ha de considerar com un exercici democràtic de crítica a les decisions del poder públic.

La Coordinadora creu que la finalitat bàsica d’aquesta carretera és reforçar el model de gestió fortament centralitzada que caracteritza aquest parc natural. Per a la Diputació la prioritat NO és la natura, sinó l’augment de visitants i la promoció turística. Per això, el greu impacte ambiental i paisatgístic, en una àrea qualificada de màxima protecció, no els ha portat a
buscar-hi alternatives més respectuoses amb el medi, negant-se al diàleg i al debat entorn d’aquest tema.

Per tot això la Coordinadora demana la dimissió dels responsables polítics de la Diputació de Barcelona executors del projecte, senyors Josep Mayoral, president de l’Àrea d’Espais Naturals i alcalde Granollers, i Martí Domènech, coordinador de l’Àrea.

El Vallès i el Bages, 5 de gener del 2007

Coordinadora per a la Salvaguarda del massís de Sant Llorenç del Munt i la Serra de l'Obac