dijous, de gener 11, 2007

Vilaweb TV es presenta en societat amb la vocaciò de repetir l'èxit català a Internet

"La segona gran revolució d'Internet és la televisió. Nosaltres volem repetir el procés de 1995, en què vam ser els primers. No renunciem a res La nostra aposta és la televisió per IP", Amb aquestes paraules va presentar en societat la nova Vilaweb TV el seu director i alma mater Vicent Partal, en un acte celebrat aquest dimarts, dia 9, al Col·legi de Periodistes de Catalunya, a Barcelona.
La televisio de Vilaweb arranca amb un fons de més de 200 vídeos publicats durant els darrers mesos, però té una estructura i un plantejament molt allunyat de les televisions clàssiques que, segons Partal, es fonamenten "en uns models insostenibles".

"Anem a competir –va indicar- per l'hora i mitja que cada persona passa davant del televisor. Ho farem amb una programació de 45 minuts diaris de nova producció. mentre que les TDT, per competir per aquesta hora i mitja, han de mantenir 24 hores de programació diària".

El mecanisme periodístic per elaborar aquests continguts es concentra en un sol professional tot el procés, des de l'elecció del tema, fins a la gravació sobre el terreny i l'edició i publicació del material des de la sala de redacció, tal com ja ha estat fent Vilaweb en els darrers mesos.

La nova televisió serà a la carta, amb la vocació "de trencar les inèrcies d'una televisió avorrida i que no interessa a tots els públics". Ara, els usuaris podran elegir quins programes volen veure i a quina hora ho volen fer. I com que un dels canals d'accés a Vilaweb TV serà el sistema ITunes amb subscripció als podcasts, els destinataris rebran automàticament als seus ordinadors tots els programes nous que cada dia vagi distribuint Vilaweb.

Les transmissions en directe no seran pas un dels punts forts de la programació, ja que des de Vilaweb TV es creu que aquesta opció anirà a la baixa dins d'Internet. No els preocupa tampoc el canal a través del qual els usuaris accedeixin als programes, ja que els col·loquen tant a Youtube, com a Google Video i fins i tot a Emule: "El que importa és que ens vegin, i el de menys és a través de quin canal", afirma Partal.

L'accés a la programació de televisió IP des de l'aparell de televisió tradicional, asseguts al sofà, és un dels actius del nou model, a través d'un Media Center, que permetrà "navegar" pels arxius emmagatzemats a través d'un comanament a distància, exactament igual que el de la televisió clàssica. Tanmateix, la qualitat de les emissions per IP no és la mateixa que la de la TDT. De tota manera, Partal és conscient que "veure vídeos a través de pàgines web és un format de transició, no és l'opció definitiva, és una fase per preparar la gent a fer la transició".

L'opció de Partal per la televisió per IP es nodreix també d'elements socials: "El model per IP encaixa millor amb les formes de fer dels catalans, perquè és la televisió de la creativitat i de l'esforç col·lectiu, mentre que la TDT és la del poder. L'èxit català a Internet s'ha de repetir en la televisió IP."

Font: Llibertat.cat