diumenge, de febrer 17, 2008

CONFERÈNCIA “PER LA CONTINUÏTAT DE TV3 AL PAÍS VALENCIÀ”

Sabadell, 15 de febrer de 2008.- La presentació de la conferència ha anat a càrrec d’en Josep Abad i Jordi Cuixart, representants de la Plataforma per la Llengua i la Coordinadora d’Associacions per la Llengua catalana (CAL) respectivament. Han resumit breument la situació de persecució lingüística que es viu al País Valencià i han fet una breu introducció al conferenciant i a l’entitat Acció Cultural del País Valencià (ACPV).

La presentació de la situació dels reemissors de la Corporació Catalana al País Valencià ha anat a càrrec d’Antonio Royo, delegat a Castelló d’ACPV.

El conferenciant ha explicat com, fa 23 anys, es van instal·lar, per part d’Acció Cultural, els reemissors que van fer possible la recepció, llavors, de TV3 i desprès també del Canal 33. Aquest reemissors es van pagar mitjançant subscripció popular, a base de bons de 1.000 pessetes, que van adquirir milers de valencians.

Ara, la Generalitat Valenciana, en mans del PP, els ha obert expedient per emetre “en una freqüència no autoritzada”, tot i que aquesta ni l’ocupa ni es previst que l’ocupi ningú, els ha imposat una multa de 300.000 euros i ha demanat als jutjats autorització per tancar els reemissors. En el cas del d’Alacant, han assolit aquesta autorització, i han deixat el sud del país Valencià sense poder rebre aquest senyal. En canvi, el jutge de Castelló S’ha negat a autoritzar-la, i s’està a l’espera del pronunciament de València.

Pel que fa a la multa, Acció Cultural ha editat una làmina, cedida pel pintor Tàpies, que distribueix a un preu de 10 euros, com a forma de solidaritat, i ha rebut ja les aportacions de milers de persones i entitats d’arreu dels Països Catalans.

Royo ha demanat “a la gent de Sabadell, que divulgui el tema, que el doni a conèixer i generi indignació entre els ciutadans, perquè pressionin els partits i les corporacions municipals, per a que ells, al seu torn, pressionin el ministre d’indústria per a que aturi aquest intent de privar els valencians de la lliure recepció de TV3, Canal 33, Canal 300 i el Canal 3/24”.

POSICIONAMENT DE LA PLATAFORMA PER LA LLENGUA I DE LA COORDINADORA D’ASSOCIACIONS PER LA LLENGUA CATALANA EN RELACIÓ A LA CONTINUÏTAT DE LES EMISSIONS DE TV3 AL PAÍS VALENCIÀ

Sabadell, 15 de febrer de 2008.- En resposta a la vulneració flagrant del dret essencial a la llibertat d'expressió que representa el tancament del repetidor de TV3 de la Carrasqueta, la Plataforma per la Llengua i la Coordinadora d’Associacions per la Llengua catalana (CAL) volem mostrar la nostra solidaritat amb Acció Cultural del País Valencià i amb les persones de les comarques afectades.

Alhora, volem fer públic el nostre més profund rebuig a les campanyes sistemàtiques del govern de la Generalitat Valenciana en contra de la unitat i la normalització de la llengua comuna. Creiem que, amb aquest tancament, l'Estat espanyol, el darrer i veritable responsable dels fets, a través de la Generalitat Valenciana, està incomplint l'article 11 punt 2 de la Carta de les llengües regionals i minoritàries, tractat internacional signat per l'Estat espanyol.

Per tot això demanem:

  • Que l'Estat espanyol faci complir de manera immediata els tractats internacionals que ha signat, i per tant, que restableixi les emissions de TV3 al País Valencià.
  • Que la Generalitat Valenciana rectifiqui i respecti el dret democràtic dels ciutadans i ciutadanes.
  • Que els partits i institucions del Principat s'impliquin més i facin de la recepció de TV3 al País Valencià una qüestió prioritària i imprescindible per a qualsevol negociació o pacte a nivell estatal.
  • Que en l'àmbit del Principat es puguin veure sense dificultats tots els mitjans de comunicació en català, encara que pertanyin a d'altres territoris de llengua i parla catalanes.

Fotografies: Eudald Griera