dilluns, de març 03, 2008

Convoquen a una manifestació d'estudiants contra el procés de Bolonya per al 6 de març

La Plataforma Mobilitzadora en Defensa de la Universitat Pública (PMDUP) ha convocat els estudiants i membres de la comunitat educativa a participar el pròxim 6 de març en una manifestació pel centre de Barcelona contra la reforma de l'educació superior que suposa el procés de Bolonya.

Aquesta manifestació, que recorrerà els principals carrers del centre de la ciutat, s'ha previst com a colofó a una setmana de xerrades i conferències a les universitats per informar els estudiants sobre els canvis que comportarà l'adaptació del model universitari al marc europeu.
'Surt al carrer. Parem Bolonya'
Amb el lema "Surt al carrer. Parem Bolonya", la PMDUP pretén congregar milers d'estudiants en contra d'un procés de reforma que es posarà en marxa el pròxim curs i que, denuncien, amaga la voluntat de privatitzar les universitats, a més de dificultar l'accés a l'educació superior dels sectors més desafavorits socialment.
Manifest de la MAES ( Moviment d'Assemblees d'Estudiants de Sabadell)

El 6 de març hi ha una jornada de lluita estudiantil contra la privatització, mercantilització i elitització de la universitat pública, convocada per la Plataforma Mobilitzadora en Defensa de la Universitat Pública (PMDUP). Aquesta convocatòria és la continuació de les mobilitzacions en defensa de l’ensenyament públic dels cursos passats. Des del Moviment d’Assemblees Estudiantils de Sabadell (MAES) donem suport a aquesta convocatòria.


El procés de Bolonya pretén limitar enormement l'accés a la universitat, pel que als ensenyaments secundaris hi haurà també una gran transformació. En aquest sentit, Zapatero ha anunciat que tornen els ITINERARIS que ja va intentar implantar Aznar. Aquests itineraris estan destinats a crear mà d'obra barata i exclouen la possibilitat d'accedir a la universitat, és a dir, l'educació deixa de tenir com a objectiu augmentar el coneixement i la capacitat crítica i es posa al servei del mercat. Això suposa una segregació de l’alumnat que es realitza independentment de la voluntat dels estudiants i en funció d'uns indicadors que valoren tant l'actitud i comportament a classe com coneixements extres (idiomes, informàtica…). Aquesta segregació equival a etiquetar i condemnar els alumnes, i discrimina els estudiants amb menys recursos econòmics. D'aquesta forma, l'ensenyament de qualitat queda reservat per a aquells que s’ho puguin permetre.

Aquest és el camí que segueix la LOE de Zapatero, que no compta amb recursos suficients per a evitar la massificació a les aules i no té cap intenció d’augmentar el nombre ni la qualitat dels centres públics. La LOE (Llei Orgànica d'Educació) augmenta les subvencions a l'educació privada alhora que la iguala legalment a la pública i, enlloc d'apostar per l'ensenyament públic i de qualitat, augmenta els privilegis a l'Església Catòlica, manté la religió a les escoles i permet la discriminació per raó de sexe.

La LOE representa una clara retallada de llibertats democràtiques. Se segueix impedint que sigui la comunitat educativa dels col·legis i instituts qui triï als òrgans de direcció. Augmenta els poders del director (triat en la pràctica per l'Administració) tant per a sancionar als alumnes com per a decidir sobre qualsevol qüestió del centre, i li retalla drets al Consell Escolar. A més, no reconeix el dret dels estudiants a fer vaga ni a fer Assemblees en hores lectives. Això s'endureix més encara amb la Llei d'Educació de Catalunya (LEC), que pretén privatitzar la gestió dels centres públics, desregularitzar les condicions laborals dels professors i segregar als estudiants, mitjançant avaluacions a càrrec d'una agència privada aliena a la comunitat educativa.

El govern del Tripartit i del PSOE dificulta l'accés a la Universitat ja que endureix la selectivitat i augmenta considerablement les taxes, les matrícules i el temps de dedicació necessari per a cada curs mitjançant l'aplicació de la LUC (Llei d’Universitats de Catalunya) i la LOU (Llei Orgànica d'Universitats). Aquestes reformes es basen en la Declaració de Bolonya, on els seus propis organismes plantegen que “no només es tracta de que la gent sigui més o menys culta, sinó de competitivitat”.

L’educació no és un negoci. No podem permetre que les empreses i multinacionals decideixin el nostre pla d’estudi des de el Consell Social de la Universitat. L’aplicació més recent de la LOU és el Real Decreto aprovat el passat 26 d’Octubre. Aquesta reforma elimina les actuals Diplomatures i Llicenciatures per instaurar, a partir del curs vinent, el Grau, Màster i Doctorat, que no seran, ni de bon tros, la substitució d’aquestes. El Grau consisteix en un ensenyament de continguts generals i de baixa qualitat, destinat a mà d’obra qualificada (com una FP especial) i, per a l’obtenció del títol, serà obligatori un any de pràctiques en empreses o institucions, on el treball no serà remunerat. Així, el Grau aporta uns coneixements molt més generals, obligant els estudiants a especialitzar-se amb un Màster, que suposa un esforç econòmic que no cobreixen les beques, sinó les beques-préstec, és a dir, crèdits bancaris.

Però no ens poden seguir enganyant: l'educació és un dret, no un privilegi. Tenim dret a conèixer, a aprendre i a formar-nos com persones crítiques. Si degraden l'educació pública és perquè els seus interessos mercantilistes els importen més que nosaltres.


Com planteja la PMDUP: “Davant les eleccions espanyoles del proper 9 de març no podem oblidar que els principals responsables d’aprofundir la privatització encoberta de l’ensenyament públic han estat els dos últims governs: el del PP, per aprovar la LOU i el del PSOE per no complir la seva promesa electoral de derogar-la i per continuar aquest camí amb el Reial Decret, correspost pel govern de la Generalitat (PSC, ERC, ICV-EUiA). Tres dies abans de les eleccions estatals, volem denunciar a tots els partits polítics institucionals sense excepció (PSOE, PP, ERC, IU, ICV, CiU, PNB...) per haver votat al parlament espanyol a favor de l’actual procés de privatització, mercantilització i elitització de la universitat pública”.

El jovent hem de prendre consciència que les nostres lluites seran un dels pilars més importants dels moviments futurs. Hem demostrat que sortint al carrer podem frenar els atacs d'un govern a l'educació. Ara, hem de tornar a mobilitzar-nos contra el govern de torn per a defensar l'ensenyament públic i laic, hem de tornar als carrers.

Per una Educació Pública, Gratuïta, Laica i de Qualitat

No a la segregació a les escoles. Fora la religió dels instituts públics

Fora les empreses de la Universitat

Per la paralització del procés de Bolonya

Derogació de la LOE, la LOU, la LUC i el Reial Decret, ja!

CONTRA LA MERCANTILITZACIÓ DE L'ENSENYAMENT

FEM SENTIR LA NOSTRA VEU

MAESMoviment d’Assemblees Estudiantils de Sabadell