dimecres, de setembre 26, 2007

Els Mossos pressionen fotògrafs pels fets de Girona

Els Mossos d'Esquadra han sol·licitat a varis fotògrafs i càmeres que van cobrir la darrera crema de fotos del Rei a Girona que els hi lliurin les imatges no publicades per poder identificar els autors de la protesta, segons ha sabut e-notícies de fonts periodístiques. La mesura ha provocat indignació entre els professionals que consideren que això dificultarà la seva tasca en futures convocatòries. Els Mossos han advertit que, en cas de no rebre col·laboració, poden ser obligats a comparèixer a l'Audiència Nacional. El jutge d'instrucció Fernando Grande-Marlaska ha citat ja, en aquest sentit, el fotògraf Jordi Ribot, que s'ha negat a lliurar els negatius, pel proper divendres a l'Audiència Nacional. Els mitjans als que els Mossos han demanat col·laboració són El Punt, l'Avui, El Periódico, TV3, TVE i mitjans locals. E-notícies està a l'espera de la versió oficial del Departament d'Interior. El Col·legi de Periodistes està pendent de difondre un comunicat al respecte.

El Grup de Periodistes Ramon Barnils (GPRB), pròxim a tesis sobiranistes, ha difós al respecte un comunicat en què considera que "el dret dels periodistes a invocar el secret professional, àmpliament acceptat i sovint utilitzat, és aplicable en aquest cas a aquells fotògrafs que no vulguin lliurar el material que els és requerit", "la feina dels fotògrafs és la d'informar a la societat, no pas la de treballar per oferir informació a la policia" i que "a ningú se li escapa el rerefons polític que hi ha darrere aquest requeriment i les especials característiques de qui el fa en última instància: un tribunal excepcional de justícia heretat directament del franquisme". També mostra "el nostre ple suport al fotògraf Jordi Ribot, que ha fet pública la seva negativa a lliurar les fotografies sol·licitades pels Mossos" alhora que demanen "al Col·legi de Periodistes de Catalunya que es posicioni sobre aquest afer i doni suport a aquells fotoperiodistes, col·legiats o no, que ho sol·licitin".

Alerta Solidària ha informat, d'altra banda, que el jove Enric Stern, gironí, de 19 anys, estudiant de Física a la UB i militant del sindicat SEPC i de l'organització juvenil Maulets, ha estat citat a declarar a l'Audiència Nacional en qualitat d'imputat, presumiblement pels fets del darrer 13 de setembre.

Font: E-notícies