divendres, de setembre 28, 2007

Manifest i actes dels 4 anys dels fets del Bemba

Fa quatre anys es realitzà una brutal càrrega policial arrel de la clausura del Bar Bemba que es saldà amb 11 detinguts i més de 20 ferits. Aquesta va ser només una mostra més de l’actitud prepotent de la gestió de l’alcalde Manuel Bustos i de la violència de la seva policia municipal. Jo també era al Bemba. Fa 4 anys… i ara què?
El divendres 27 de setembre de 2003, el Diari de Sabadell anunciava en titulars l’estrena de la Brigada d’Intervenció Ràpida de la Policia Municipal. Aquella mateixa nit, el bar Bemba tancava les seves portes després d’anys d’haver estat un punt de trobada emblemàtic de molts joves de la ciutat.
La inesperada presència de l’alcalde Manuel Bustos i de la seva brigada, en actitud provocativa, acabà en un enfrontament entre la policia i els assistents a la clausura. Seguidament, una brutal càrrega policial (pilotes de goma i bales de sal incloses) i una persecució pel centre de la ciutat que va acabar amb 11 joves detinguts i més de 20 ferits, tot plegat davant la presència dels regidors Paco Bustos i Josep Ayuso. Posteriorment, el col•lectiu de ferits i afectats denunciaren davant els tribunals l’actitud violenta dels policies i la passivitat dels polítics implicats.
El govern municipal va negar-se a qüestionar l’actuació repressiva del seu cos policial i arribà a donar suport als falsos i estrambòtics atestats policials. En canvi, la mobilització ciutadana sí que va estar a l’altura de les circumstàncies, i la Plataforma en Defensa del Detinguts realitzà manifestacions multitudinàries, concerts i actes culturals per donar a conèixer la causa, així com per denunciar l’actitud del consistori i reivindicar un altre model de Policia Municipal i un altre tarannà de l’equip de govern de Sabadell. Cal entendre que el cas Bemba no era sinó un més de la llista dels despropòsits que han dut a terme l’estil Bustos i la seva policia municipal.
Mesos després, es produïen més detencions arbitràries a joves sabadellencs acusant-los de fets ocorreguts al bar Warlock, quan alguns d’ells ni tan sols es trobaven a Sabadell en aquells moments. I posteriorment es va detenir un noi que estava enganxant un adhesiu amb el lema “Estil Bustos, No Gràcies!”. L’equip de govern va tornar a quedar en evidència i els grups polítics que fins aleshores donaven suport a l’alcalde van deixar de fer-ho. A més a més, el regidor Paco Bustos va haver de dimitir, exigència reivindicada en nombroses ocasions per la Plataforma en Defensa dels Detinguts.
Fa un any, un altre jove de la ciutat fou detingut i apallissat per la policia pel simple fet de no identificar-se. I fa només una setmana dos joves van ser colpejats i retinguts en una nova mostra de violència policial.
En tot aquest temps, un llarg procés judicial ha acabat ajuntant les denúncies de les dues parts dins un sol cas, i recentment s’ha donat per acabada la diligència prèvia.
Aquella nit tots érem al Bemba. Ja han passat 4 anys i les perspectives són que el cas, lluny del sobreseïment, conclourà en judici, possiblement, durant el 2008. Lluny d’apagar-se la flama, doncs, cal reprendre la solidaritat, el suport popular i la mobilització social per aconseguir:
• l’absolució dels 11 detinguts
• la condemna als policies i polítics implicats
• les responsabilitats polítiques i les disculpes públiques als joves detinguts, als ferits, a les seves famílies i a tots els sabadellencs per un model de ciutat basat en l’arrogància i la repressió

Ja han passat 4 anys, i més fort que mai hem de cridar tots junts:
PROU PREPOTÈNCIA I VIOLÈNCIA INSTITUCIONAL! ABSOLUCIÓ DELS DETINGUTS!

Moltes gràcies a tots.



Commemorem el 4t aniversari el proper dissabte 29 de setembre del 2007 a la plaça Dr. Robert (davant l’ajuntament).

S’iniciaran les activitats a les 14h amb una actuació dels Bastoners de Sabadell.

A les 14:30h començarà el dinar solidari (9 €) amb el següent menú:
Meló amb pernil + paellada popular + vi i aigua + cafè.

Posteriorment hi haurà espectacle amb l’actuació del tenor argentí Adrián, un concurs d’improvisació teatral a càrrec dels monitors del C. P. St. Vicenç i del cantautor sabadellenc Lluís Oliva.

A més a més, durant tota la tarda hi haurà una barra amb begudes.

En síntesi, activitats per a xics i grans amb el suport solidari d’entitats socials i culturals de la ciutat, per refrescar la memòria dels fets ocorreguts i, alhora, recaptar fons pel finançament de les despeses judicials.

Us esperem!!


PLATAFORMA EN DEFENSA DELS DETINGUTS DEL 27-S