dimecres, de desembre 13, 2006

Pau Rigol condemnat a 6 mesos de presó, per no mostrar el dni als agents de la policia estatal

Pau Rigol, el jove sabadellenc a qui la Policia Nacional va detenir la matinada del passat 30 de setembre per un suposat delicte de resistència i lesions a l’autoritat, ha estat condemnat a sis mesos de presó i inhabilitació per a l’exercici del dret a vot després que la magistrada en funcions del Jutjat Penal número 2 de Sabadell, Maria Ros Vilamajó, hagi considerat provat que el jove es va negar a identificar-se davant els agents de policia que el van detenir i que els va qualificar de "tocacojones". La sentència, en canvi, absol Rigol del delicte i la falta de lesions a l’autoritat que li imputava el fiscal perquè no s’ha demostrat que el jove agredís cap agent durant la detenció.

Rigol es troba a l’espera que els jutjats de Sabadell tirin endavant la denúncia que va presentar pel mateix cas contra els agents que l’inculpen, acusant-los d'haver-lo apallissat i detingut sense motiu, una versió que recolzen diversos dels veïns que van presenciar els fets. "És trist veure com la veritat es tergiversa d’una forma tant flagrant i lletja. Tot el que van veure els veïns ni es menciona ni importa a la jutge", ha lamentat el jove, que ha qualificat la situació de "surrealista".
De moment, Rigol, que no compta amb antecedents penals i podrà substituir els sis mesos de presó per una multa o dos anys de suspensió, ha presentat un recurs contra la sentència al Jutjat Provincial de Barcelona amb l’objectiu que el jutge rebaixi la pena per delicte a pena per falta.
Xavier Pellicer, membre del col·lectiu antirepressiu Alerta Solidària, ha titllat d’"exagerada" la condemna i ha denunciat que "és una inversemblança total que si un jutge desqualifica la declaració dels agents i els diu que estan mentint perquè no està provat que els hagin agredit, pugui provar que en Pau es va negar a identificar-se". D’altra banda, Pellicer ha explicat que era d’esperar que culpessin a Rigol perquè "si tres agents de la Policia Nacional atonyinen una persona de forma gratuïta és una mala imatge per al cos de policia, per a la justícia, per a la política municipal i per la ciutat".
Tant Rigol com Alerta Solidaria han lamentat la passivitat de l’equip de govern municipal davant dels fets, una actitud que, segons Pellicer, "fa pensar si a l’Ajuntament no li va bé que s’estigui atacant i pressionant a totes aquelles persones que estem criticant la gestió de govern", com és el cas de Rigol, que viu en una casa okupada i participa en els moviments socials de la ciutat.
Font: Sabadellpress, fotografia David Datzira