dilluns, de gener 14, 2008

Comencen les emissions analògiques de Ràdio Trama al 91.4 de la FM

Després de prop d'un any d'emissió per internet, la ràdio lliure sabadellenca engega una nova etapa a les ones hertzianes gràcies a l'aportació de material per part d'altres projectes comunicatius del territori. L'objectiu de l'ocupació alegal de l'esmentada freqüència és possibilitar un millor difussió del projecte alhora que denunciar la falta de democràcia i criteris de participació en la confecció de l'espectre radioelèctric.


La voluntat del col·lectiu és ampliar l'àmbit de difussió del projecte, que s arafin es limitava a la tecnologia que permet la demanda i distribució de continguts multimèdia a traves d'internet anomenada "streaming". Objectius com els de donar a conèixer una nova manera de fer i entendre els mitjans de comunicació i estendre la socialització de la cultura i del coneixement o oferir un espai als col·lectius que treballen a la ciutat perquè disposin d'un mitjà per difondre la seva tasca i els seus projectes entre la resta de la ciutadania, així com potenciar la relació entre els diferents col·lectius de la ciutat estaran més l'abast de la mà de Ràdio Trama en aquesta nova etapa. Defensem el caràcter no professional de la ràdios i els mitjans lliures en general, perquè entenem que la comunicació i la seva funció social no poden tenir finalitats lucratives.

Pel què fa als continguts de la programació, en destaquen una sel·leció musical evidentment no condicionada per criteris comercials que abarca una gran varietat d'estils, així com una desena de programes la majoria dels quals són de producció pròpia com un informatiu setmanal, un programa de temàtica teatral, un espai de reflexió sobre sexualitats, entrevistes, monogràfics, programes autoproduïts per diferents entitats de la ciutat i fins i tot un breu espai de formació política basada en el relat assajístic.


Les ràdios lliures són aquelles estacions de radiodifusió que no estan determinades per ser propietat privada i que no mantenen interessos comercials o estan subordinades o sota control de qualsevol tipus d'administració o institució filantròpica. Des del juny de 2005 el govern espanyol desenvolupa el Plan de Reforma del Sector Audiovisual on s'aborda la refundació de la Ley General Audiovisual, i en ella es planteja el reconeixement i la reserva de freqüències per ràdios i TV gestionades per entitats sense ànim de lucre. Això comportarà alguns canvis en el panorama dels mitjans alternatius audivisuals i per això col·lectius i plataformes que treballen des de l'autogestió per la consolidació de projectes com Ràdio Trama a Catalunya i a l'estat espanyol, com la Red Estatal de Medios Comunitarios, a la qual està adherida l'estació sabadellenca, aprofiten aquesta reordenació legislativa per condicionar en la mesura del possible el text definitiu. En el seu capítol tercer (art. 18 i 19) l'avantprojecte de la llei recull l'existència de serveis de difussió comunitària i serveis de difussió de proximitat, pel què les Comunitats Autònomes podran destinar llicències a ràdios i tv no lucratives. Tot i això, i tal i com es demanda des del mitjans lliures i/o alternatius, la llei no estableix un Tercer Sector Audiovisual en una situació d'igualtat amb els mitjans públics-institucionals o privats-comercials, quedant així com una opció marginal amb un espai reservat de l'espectre molt reduït.

Web de la ràdio : www.radiotrama.net