dimarts, de juliol 08, 2008

Absolts els dos joves que protagonitzaren l'acció de suport a en Franki al pont de la Rambla Ibèria

La sentència reconeix que els agents no van comunicar degudament als joves que havien de baixar i, en conseqüència, no hi ha resistència ni desobediència

Aquest matí s'ha fet pública la sentència del judici, celebrat el passat 18 de juny, on s'acusava a dos joves sabadellencs de 'desobediència greu i resistència als agents de l'autoritat'. El jutjat penal número 1 de Sabadell, ha basat la sentència absolutòria en el fet que els agents no van comunicar correctament als joves que havien de despenjar-se i, en conseqüència, aquests no podien incórrer en un delicte de desobediència greu, ni resistència.

Els fets

El passat 26 de maig, a dos quarts de vuit del matí, dos joves es van penjar al pont de la Rambla Ibèria de Sabadell per exigir 'l'alliberament i amnistia d'en Franki de Terrassa', el jove condemnat a 2 anys i 7 mesos de presó acusat d'ultratjar la bandera espanyola. Després de tres hores, els Mossos d'Esquadra amb l'ajuda d'una grua, els van despenjar i detenir. La fiscalia els imputava un delicte de 'resistència i desobediència greu' i en conseqüència una pena d'un any de presó.
La sentència

D'acord amb el què apuntava la defensa, el Jutge ha dictat sentència absolutòria per als dos joves que van dur a terme l'acció. A la sentència, s'especifica que per concórrer en un delicte de desobediència greu la policia hauria d'haver donat una ordre 'als seus destinataris de manera expressa, determinant i clara', i que l'actitud de la persona que la rep 'sigui d'oberta negativa a obeir-la, i no simple renúncia'. A més afegeix que cal tenir en compte que existeix una diferència important entre la resistència activa i la passiva, i que en tot cas és aquesta segona la imputable als joves.

Amb tot, i d'acord amb el que van declarar acusats i policies, el jutge ha posat de manifest que 'no es pot obviar que el Mossos que actuaren van coincidir en assenyalar que hi havia molt soroll a la zona, que ells no es trobaven massa aprop d'on estaven penjats els acusats, i que el sistema utilitzat per “ordenar-els-hi” que baixessin va ser mitjançant gestos'. Al mateix temps assenyala que 'un cop penjats els activistes no podien baixar i/o pujar per si mateixos'. En conjunt, el dubte que els Mossos comuniquessin correctament als acusats l'ordre de baixar, i 'la provada impossibilitat de despenjar-se sense l'ajuda de tercers', han estat les raons que han portat al penal número 1 a sentenciar que no es donen els elements de tipus penal invocats per l'acusació pública i, en conseqüència, a fallar amb una sentència absolutòria.

Els dos joves, que han rebut la notícia amb eufòria, han posat de manifest que segons ells 'la sentència demostra que el fiscal pretenia donar una lliçó exemplar davant les diferents mostres de solidaritat amb en Franki, i que es va excedir en voler portar el cas a la via penal'.

Font: Vilaweb Sabadell