diumenge, de juliol 13, 2008

El cap de la Guàrdia Urbana de Barcelona va mentir sobre els incidents de la Plaça Espanya

Les ferides de Xavier Vilaró no provenen d'una pilota de goma · El màxim responsable de la policia local va ser ferit en una baralla · Fonts diverses apunten que la baralla va tenir lloc en un prostíbul

La polèmica sobre els incidents la nit de la final de l'Eurocopa, en els quals va resultar ferit de gravetat el cap de la Guàrdia Urbana de Barcelona Xavier Vilaró ha donat un tomb radical. Xavier Vilaró no va rebre l'impacte de cap pilota de goma dels Mossos, impacte que el propi Vilaró i l'Ajuntament de Barcelona apuntaven com a causa de la seva hospitalització i de la pèrdua de la melsa. De fet ni tan sols era a la Plaça Espanya quan els Mossos van carregar contra els manifestants que celebraven el triomf de l'equip espanyol.
Les ferides múltiples que el van obligar a anar a l'hospital hores després van ser causades en una baralla que hauria tingut lloc aquella mateixa nit abans de la càrrega i quan ell era en un local que fonts diverses defineixen com a prostíbul. Segons fonts consultades per VilaWeb Vilaró ni tan sols era a Barcelona i la seva participació en la coordinació policial davant els incidents greus d'aquella nit la va fer per telèfon. El telèfon li ha estat intervingut. El govern bipartit de l'Ajuntament ha defensat aquests dies de manera insistent la primera versió dels fets (la de l'impacte d'una pilota de goma) i fins i tot ha explicat el trajecte a peu per la ciutat que el cap de la Guàrdia Urbana hauria fet, pressumptament, aquella nit.
L'aclariment dels fets provocarà aquest diumenge sens dubte una autèntica tronada política contra l'alcalde socialista de Barcelona, Jordi Hereu. L'Ajuntament primer va amagar durant cinc dies que el màxim responsable de la policia local era a l'hospital malferit i després ha defensat sense fisures una versió falsa dels fets malgrat que des de dijous començaven a saber-se detalls en cercles polítics i periodístics que posaven molt en qüestió la versió defensada per l'Ajuntament.

Els fets van passar diumenge 29 de juny. A les 8'45 va començar la final de l'Eurocopa que enfrontava Espanya i Alemanya. El partit va acabar al voltant de quarts d'onze i poc després van començar els incidents amb seguidors espanyols que van ser especialment violents a la Plaça Espanya.
Fins allà s'hi va desplaçar una unitat dels Mossos d'Esquadra que va carregar amb pilotes de goma contra la gent concentrada a la 1.35 de la matinada. Segons la versió acceptada fins ara el cap de la Guàrdia Urbana, de paisà, es trobava al carrer Tarragona quan va començar la càrrega i va rebre l'impacte d'una pilota de goma. Hores després ingressava a l'Hospital del Mar en estat crític, on s'hi va estar fins aquest mateix cap de setmana.
No va ser, tanmateix, fins divendres dia quatre, cinc dies després que l'Ajuntament de Barcelona va informar de forma oficial de l'incident. Ho va fer a través d'aquesta nota en la qual parlava de colps però no esmentava cap pilota de goma. Des d'unes hores abans la notícia de l'hospitalització des de dilluns del cap de la Guàrdia Urbana havia començat a circular amb insistència. I immediatament van començar les protestes per la manca d'informació per part de l'Ajuntament durant cinc dies, atesa la gravetat dels fets. Els partits de l'oposició van reclamar que s'aclarís què havia passat i la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona va fer pública aquesta nota en la qual reprovava l'opacitat del govern municipal.
Els Mossos d'Esquadra van reconèixer que sabien des de dilluns que Vilaró havia estat hospitalitzat però afirmaven ignorar-ne les raons, malgrat que havien escoltat rumors sobre la pilota de goma. En diverses ocasions aquests dies els responsables dels Mossos han dit que ells no tenien cap constància de la presència de Vilaró a la Plaça Espanya tot i que algunes fonts afirmaven també que Vilaró i el cap de l'operatiu dels Mossos havien parlat per telèfon. Pel que fa al Govern el conseller Quim Nadal en l'habitual conferència de premsa dels dimarts va dir simplement que el govern no havia rebut cap notificació de l'Ajuntament sobre l'hospitalització del cap de la Guàrdia Urbana.

La versió de l'Ajuntament
Dimecres nou, un dia després i deu dies ja després dels incidents, la regidora de Seguretat Assumpta Escarp va comparèixer en conferència de premsa (vegeu-ne ací la nota oficial i el vídeo de la mateixa) i va dir que el mateix Xavier Vilaró havia confirmat des de l'hospital que les ferides que tenia eren a causa de l'impacte d'una pilota de goma dels Mossos. La regidora va assumir la responsabilitat pel criticat silenci de cinc dies que va justificar afirmant que s'havia volgut "allunyar de l'especulació" i que s'havia intentat mantenir la màxima discrecció per respecte a l'afectat i la seva família.
Dos dies després, i dotze dies després dels incidents, la mateixa regidora es va reunir per primer vegada amb els grups de l'oposició per a confirmar-los la versió dels fets exposada al públic, de nou tot afirmant que l'Ajuntament l'havia contrastat amb el cap de la Guàrdia Urbana. Escarp va situar Xavier Vilaró a l'alçada de l'Hotel Plaza en el moment de rebre l'impacte de la pilota i va dir que anava sol i vestit de paisà. El dia abans l'alcalde de Barcelona Jordi Hereu havia arribat a dir que era un "insult" la insinuació que el cap de la Guàrdia Urbana no estava de servei sinó celebrant el títol aconseguit per la selecció espanyola.

Dubtes importants
Aquesta insinuació era una de les moltes que havia circulat per les redaccions de diaris i en cercles polítics per a explicar un cas cada vegada més embolicat i amb interrogants molt grans sobre la taula. Algun d'aquest interrogant venia de lluny: què feia el cap de la Guàrdia Urbana de paisà i sol enmig dels incidents? L'Ajuntament va respondre de forma repetida aquesta pregunta dient que és habitual que el cap de l'operatiu policial supervisi l'escenari d'una actuació. Però no és normal que ho faci sol. Vilaró, a més, coneix perfectament com actuen els Mossos i la senyal de que anaven a entrar disparant a la plaça va ser molt clara. Per quina raó s'hauria quedat, sol i de paisà, en la trajectòria de tir?
I després hi havia el fet que una sola pilota de goma hagués fet tan mal. Primer es va parlar de la melsa, després van aparèixer problemes en un braç i finalment una greu complicació de pulmó, un retrat que més que l'impacte d'una bola remetia a una pallissa. Però una pallissa de qui? Hom insinuava que podia haver estat reconegut per algun dels grups d'extrema dreta presents a la plaça però aquesta hipòtesi no semblava tenir fonament ja que hauria cridat l'atenció en una plaça ocupada per milers de persones.
Però divendres, mentre la regidora Escarp informava als grups de l'oposició, la situació va fer un gir inesperat i va començar a prendre cos amb força la hipòtesi que tot fos una gran mentida, creada no sé sap ben bé per qui per a tapar una possible pallissa, molt gran, al cap de la Guàrdia Urbana, que no hauria tingut lloc a la Plaça Espanya sinó en un altre lloc. Així s'hauria usat la càrrega per a justificar unes lesions de difícil explicació. Tot al llarg del dia, enmig de moltíssims rumors, anaven emergint dues grans tesis que desmuntaven el castell de cartes creat des de l'Ajuntament. La primera afirmava que les ferides de Vilaró havien estat tractades en un centre mèdic abans de la 1.35 de la matinada de dilluns, moment de la càrrega dels Mossos d'Esquadra. I La segona DEIA que, contra el que afirmava el consistori, Vilaró no havia estat físicament a la Plaça Espanya i fins i tot es començava a dubtar que estigués a Barcelona, fet que es podria considerar molt greu ja que era evident que si guanyava la selecció espanyola de futbol la ciutat tindria problemes de tota classe, des del trànsit a incidents amb grups violents. Finalment ahir, dissabte al vespre, començaren a circular informacions de diversos mitjans que anaven a desembocar en l'escàndol que ara mateix rebota sobre l'Ajuntament de Barcelona i que, amb tot, segueix tenint importants llacunes per resoldre: El motiu de la baralla, l'indret on va tenir lloc (que algunes fonts arribades a VilaWeb situen fins i tot al País Valencià), el que hi feia el cap de la Guàrdia Urbana i màxim responsable policial de l'Ajuntament, amb qui hi era i com és que no era treballant per a controlar els incidents. Tot això però també qüestions amb una molt forta incidència política com la que pregunta com és que l'Ajuntament de Barcelona ha intentat primer amagar els fets i després ha corroborat una informació falsa de conseqüències tan greus.

Font: Vilaweb.cat