dissabte, de juliol 12, 2008

Èxit de la campanya Som Lo Que Sembrem als mercats municipals

Aquesta setmana del 7 a l'11 de juliol, voluntaris i voluntàries de la campanya Som Lo Que Sembrem ha visitat diversos mercats municipals del Vallès Occidental, ja que és en aquests on cal defensar amb més força la biodiversitat local i les varietats autòctones conreades des de fa centenars d’anys pels nostres agricultors. L'objectiu de la campanya és demanar que el Parlament aprovi la proposició de llei a la qual ja han donat suport més de 50000 ciutadans i que declara Catalunya Territori Lliure de Transgènics. L’objectiu no només és aturar aquest tipus de cultiu, sinó també de garantir un etiquetatge dels productes que en contenen matèries primeres; especialment la carn, la llet i els ous dels animals alimentats amb pinsos transgènics, perquè són la principal via d’entrada dels transgènics –soja i panís- a la nostra dieta. És significatiu, doncs, que gran part dels dependents de les carnisseries dels mercats que la campanya ha visitat hagin donat suport amb la seva signatura.

Els mercats on s'han realitzat la recollida de signatures han estat el mercat central de Sabadell dilluns, el de Rubí dimarts, el de la Independència a Terrassa dimecres, el de Pere San de Sant Cugat dijous, i els dos mercats de Cerdanyola divendres. La proposta de llei ha tingut molt bona acollida a la majoria de les parades i també entre els ciutadans que encara aposten per aquest sistema de distribució d'aliments més tradicional.

Val a dir que l'objectiu de la campanya no és tan sols entrar la llei al parlament, sinó també informar respecte aquesta polèmica tecnologia alimentària i facilitar un debat, ja que, malgrat que es tracta d’un tema complex i aliè a la nostra vida quotidiana, els productes modificats genèticament o derivats d’aquests es troben en els nostres mercats i supermercats i els ingerim habitualment sense saber-ho. Des d’aquí fem una crida a tota persona que estigui interessada en rebre més informació o en participar-hi a contactar amb ilp@somloquesembrem.org. – www.somloquesembrem.org.

Catalunya és la segona regió europea amb més quantitat de cultius transgènics, més de 17000 ha. Els organismes modificats genèticament o transgènics són organismes vius que han estat creats artificialment al laboratori mitjançant l’enginyeria genètica, i actualment no s’han realitzat estudis científics exhaustius sobre quins impactes poden generar un cop entren en contacte amb la natura o dins la cadena alimentària. La manipulació genètica implica jugar amb l’essència de la vida de l’organisme al qual se li està modificant el seu codi genètic, ja que passarà a ser un altre organisme, un transgènic. Cal dir que els gens dins el codi genètic no actuen independentment expressant una sola característica de l’organisme, sinó que els gens expressen caràcters o característiques de forma lligada amb altres gens. Per tant, el risc no és zero: sempre hi ha espai pel dubte, ja que aquest organisme pot actuar o funcionar de forma inesperada un cop alliberat. A més, alliberar un OMG al medi suposa una pèrdua de biodiversitat, no només pel fet que es deixen de cultivar varietats autòctones i locals que fa centenars d’anys els nostres avantpassats van escollir i millorar de forma natural ja que presentaven unes qualitats organolèptiques desitjades, o bé perquè s’adaptaven millor a la regió, sinó també perquè les varietats transgèniques es poden hibridar amb cultius tradicionals, en retrocés d’aquests darrers. Paga la pena perdre aquesta riquesa biològica que s’ha conservat fins avui dia i que donen identitat a cada regió?


Som Lo Que Sembrem
El Vallès, 11 de juliol de 2008