diumenge, de novembre 23, 2008

Justa Revolta i altres col·lectius de la ciutat fan una acció davant de Corporación Dermoestética

El matí de divendres 21 de novembre diversos col·lectius de la ciutat de Sabadell han realitzat una acció simbòlica a la seu de Corporación Dermostética de Prat de la Riba reivindicant "Prou violències de Gènere". En l'acció tres persones amb granotes blanques han precintat la seu i han penjat diverses pancartes denunciant l'empresa com a promotora de violència de gènere a partir dels cànons de bellesa imposats. També es volia recordar les diferents persones que van morir l'any passat en operacions d'estètica.

Enguany els actes s'han centrat en denunciar que la violència de gènere no es pot reduir a la violència domèstica i que cal fer èmfasi en tots els àmbits en què aquesta es dóna: tant en l'àmbit publicitari amb els models estètics imposats, com en l'àmbit laboral, com en l'educatiu, etc. I que fer intervencions i accions més globals per tal de generar nous models de relació igualitaris i no sexistes.

Els col·lectius convocants eren Justa Revolta, col·lectiu antisexista de Sabadell, Endavant, Assemblea de Joves de Sabadell i CUP. Aquests col·lectius també organitzen un acte el diumenge 23 sota el mateix lema, "Prou violències de gènere", a la Plaça Imperial a les 17:30h. Aquest constarà d'una obra de teatre titulada "Ideal life o els tres peus del pack" a càrrec de la companyia Teatrupia, berenar, jocs i lectura del manifest.Es convida a tothom a participar-hi.



Manifest:


El proper dimarts és 25 de novembre, el dia internacional contra la violència de gènere. Pensem que aquesta és una data important per tal d’evidenciar i fer visible la situació de la violència de gènere a l’actualitat, així com per recordar totes aquelles persones que n’han estat víctimes, tant si han sortit als mitjans de comunicació com si no. Tot i això creiem que no s’ha de caure en l’error de recordar-ho només aquest dia, sinó que és un fet al que, malauradament, ens hi hem d’enfrontar i lluitar-hi dia a dia.

És important no parlar de violència de gènere en singular sinó que aquesta violència pot adoptar formes molt diferents i alhora transmetre’s per una gran diversitat de canals. Alguns d’aquests canals, el que fan és legitimar-la i per tant normalitzar-la, de tal manera que des de la pròpia societat no se la percebi com un exemple d’aquest tipus de violència. Les formes de transmissió més habituals són a través de l’educació, de la publicitat i la televisió i de les institucions entre d’altres. Tots aquests canals i d’altres tenen en comú el fet que reprodueixen una versió fidel i ortodoxa dels rols del sistema patriarcal, perpetuant així una sèrie d’actituds i comportaments pel gènere femení i uns altres pel masculí.

Així veiem com les violències de gènere no són quelcom conjuntural sinó que fan referència a una problemàtica estructural, en aquest sentit, la fi de la violència passa inevitablement per la ruptura amb el patriarcat i, per tant, amb els rols de gènere.

Esdevé necessari, doncs, lluitar contra tot tipus de violències de gènere, tan les explícites, que són aquelles més senzilles de visualitzar, com les de caràcter implícit, que en molts casos tenim tan interioritzades que ni ens les qüestionem. En aquest sentit és indispensable desenvolupar la lluita tant en el pla individual com, sobretot, en el col·lectiu ja que cal que entre totes les persones treballem per desemmascarar i visibilitzar tots aquests tipus de violències. Alhora, però, entenem i compartim que no tots els tipus de violència tenen les mateixes conseqüències i, per tant, no poden ser equiparades com a iguals, tot i això si que és cert que totes formen part del mateix entramat.

Que el teu entorn no t’accepti perquè no ets heterosexual és violència de gènere. Que se’ns imposin uns cànons de bellesa i només tinguem al cap seguir-los també és violència de gènere. Que els homes es passin hores al gimnàs només per sentir-se més masculins també és violència de gènere. Que pel fet de néixer amb òrgans sexuals femenins se t’assignin les tasques de cura de la llar i les persones també és violència de gènere. Que a les dones ens controlin la sexualitat i no ens permetin avortar també és violència de gènere. Tot això i moltes coses més també son violència de gènere!!

EL PATRIARCAT ÉS VIOLÈNCIA, COMBATEM-LO!

1 comentari:

Anònim ha dit...

zelo intiresno, hvala