diumenge, de novembre 16, 2008

Saps realment on posen els teus diners les entitats financeres?

Banca ètica a Sabadell >> 10 de novembre de 2008 a les 19.30 h al Casal Pere Quart

Davant la situació de desconfiança i crisi financera actual, ens podem preguntar si fem treballar els nostres diners amb consonància amb els nostres valors. A la vida quotidiana ens ajuda a sentir-nos bé intentar ser el més coherents possibles amb el que considerem que és socialment millor. Les nostres decisions d’estalvi i d’inversió també ens poden ajudar a conciliar els nostres objectius econòmics amb els nostres valors ètics, socials i mediambientals. Podem treballar amb entitats financeres que assegurin i demostrin que els diners els dediquen a projectes i activitats amb beneficis socials evidents.

Es coneix per finances ètiques, així es denominen internacionalment, les que fan compatibles els beneficis econòmics amb els beneficis socials, treballen d’acord amb els principis ètics, recolzant empreses i projectes socials, mediambientals i culturals, tant del Nord com del Sud, incorporen l’ètica a les decisions diàries d’estalvi i d’inversió. Si tots els ciutadans i ciutadanes prenem aquesta actitud, podrem influir en el tipus d’activitats que es recolzen, i per tant, d’alguna manera, influirem en el tipus de societat que volem i estem construint.

A la banca convencional es poden trobar productes financers amb un cert contingut ètic, com són els fons solidaris, però les seves activitats financeres principals segueixen tenint com a objectiu primordial el benefici econòmic per sobre de tot, i la majoria d’aquestes entitats es relacionen directament o indirecta amb la indústria de l’armament, a través de participacions significatives en altres empreses que són accionistes d’empreses d’armes. La banca ètica promou la cultura de la pau, i tots els seus productes financers es regeixen per principis ètics, d’impacte social positiu, oferint préstecs a projectes socials, iniciatives d’autoocupació, ecològics o a persones sense accés a la banca convencional.

Si ets una persona o organització sensibilitzada pels temes socials i/o ambientals, que voldries que els teus diners servissin per activitats d’acord amb els teus valors, la banca ètica t’ho permet. No cal grans quantitats de diners, sumant petites quantitats estem construint grans projectes que tindran efectes transformadors.

A Catalunya des de fa temps hi ha entitats que ofereixen finançament ètic, trobem cooperatives de crèdit, fundacions que presten microcrèdits i entitats de banca ètica. En alguns casos actuen com a intermediaris i en altres com a gestors que promouen projectes. Alguns exemples són :

Coop57 www.coop57.coop

Oikocredit www.pangea.org/oikocredit

Triodos Bank www.triodos.es

Projecte Fiare www.projectefiare.cat

Acció Solidària contra l’Atur www.panges.org/accio

Fundació Un Sol Món www.unsolmon.org

Fidem www.fidem.net

Fets www.fets.org

Podem apostar per aquestes entitats que segueixen criteris ètics, alhora que seleccionen les inversions, mitjançant un comitè ètic que vetlla pel seu compliment. Són entitats que es comprometen a una més gran transparència en l’activitat financera, fan d’intermediàries entre persones responsables i projectes d’alt valor social i assumeixen el problema d’accés al crèdit dels col·lectius i persones excloses del sistema financer convencional.

Posar/confiar els diners a les entitats financeres ètiques, vol dir contribuir que un altre món sigui possible, vol dir ajudar a crear un futur més digne per a d’altres persones. Utilitzar els diners de manera responsable, no tan sols tindran un rendiment econòmic, sinó que també generaran un rendiment social.

Aquest dies es presenten a Sabadell vàries iniciatives relacionades amb la Banca Ètica. El dia 4 de novembre el Ple Municipal ha aprovat per unanimitat una moció per treballar amb la banca ètica o social i fer-ne difusió. Al Casal Pere Quart dins del cicle de xerrades organitzades per la cooperativa de consum “El Teixit de la Terra”, així mateix s’han donat a conèixer els diferents instruments de finances socials i banca ètica que hi ha a Catalunya, i el proper 10 de novembre al mateix Casal Pere Quart a 2/4 de 8 Pedro Sasía i Oriol Bota presenten el projecte Fiare Banca Ètica, la millor garantia pels vostres estalvis, on podem participar de forma democràtica i decidir què volem fer amb els nostres diners.

Grup Promotor de la Banca Ètica a Sabadell

Més informació aquí