És a dir, uns mitjans que es comprometin sense embuts, d’una forma decidida i valenta amb la defensa de la llengua catalana, en la seva unitat i en la promoció i ús normalitzat en el conjunt de les Illes, i que, per tant, el català sigui l’única llengua vehicular de la ràdiotelevisió.
En aquests línia, la plataforma aposta per una ràdio propera a la gent de les Illes Balears, que potenciï el coneixement i la relació entre els ciutadans de totes les Illes, una ràdio participativa. Una emissora que sigui especialment sensible amb els músics i la cultura del país. Una ràdiotelevisió on el 25% de la música emesa sigui en català i on es promocionin les produccions teatrals i artístiques de les companyies de les Illes Balears. En definitiva, uns mitjans de comunicació que no depengui dels índexs d’audiència o dels interessos comercials, sinó que la seva programació respongui a criteris de qualitat i interès públic.
Recordem que SOMRÀDIO era l’única ràdio de les Balears que emetia en català per al conjunt de les Illes Balears. L’únic mitjà radiofònic on els músics de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera podien donar a conèixer les seves creacions i els seus treballs discogràfics, fos quin fos el seu estil i gènere musical.
L’única ràdio de les Illes Balears on la música feta pels grups d’arreu dels territoris de parla catalana representava el 25% de la programació de l’emissora. L’única emissora de les Illes oberta a la cultura: el Teatre, la Literatura, el Cinema, les Arts Plàstiques.
El dia en què el Govern de les Illes Balears presidit pel senyor Jaume Matas va tancar SOMRÀDIO per motius estrictament polítics, va silenciar la veu de les illes.
Aquesta situació, a més, ha perjudicat seriosament tots els elements vinculats a la industria musical de les Balears: músics, autors, intèrprets, estudis d’enregistrament, creatius gràfics, botigues especialitzades, ja que SOMRÀDIO era l’únic mitjà de promoció amb què comptava la indústria discogràfica illenca.
Els motius esgrimits pel Govern de les Illes Balears per justificar el tancament de SOMRÀDIO eren diversos: Per una banda mantenien que l’emissora pública emetia sense la cobertura legal adequada, i per l’altra argumentaven un estalvi econòmic de 151.000 euros anuals.
Font: llibertat.cat
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada