dilluns, de febrer 25, 2008

Cicle de debat “Torre Negra, espai protegit?”

L'ADENC organitza els propers dimarts 11 i 25 de març i 1 d'abril un cicle de debat a Sant Cugat del Vallès sobre l'espai de Torre Negra i la seva protecció.

La Torre Negra és espai agronatural, situat a la falda de Collserola, al terme municipal de Sant Cugat del Vallès, i que és objecte des de fa quinze anys d'una campanya per la seva protecció amb el suport d'una vuitantena d'entitats i d'accions administratives destinades al seu manteniment com a sòl no urbanitzable. Aquests dies novament és tema d'actualitat a rel de
l'aprovació inicial d'un Programa d'Actuació Urbanística (PAU) promogut per l’entitat MONT SA, en execució d'una sentència en un contenciós administratiu, en un ple extraordinari de l'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès, malgrat l'oposició de tots els grups municipals a aquesta tramitació.

Els dubtes que ha generat aquesta aprovació inicial del PAU aconsellen recuperar la informació del camí avançat per la protecció de la Torre Negra i el futur projectat per aquest espai.

La revisió de la llarga campanya per la protecció de la Torre Negra, la situació administrativa i jurídica d'aquest espai, les contradiccions que suposa la tramitació del PAU amb el posicionament dels grups municipals i de la societat civil santcugatenca, el paper de la Torre Negra en el manteniment de la biodiversitat i connectivitat dels espais agronaturals de la plana del
Vallès i de la serralada Litoral, les conseqüències en alguns grups faunístics de la fragmentació dels espais agronaturals, el Pla Especial de la Torre Negra, o propostes de gestió d'espais agronaturals, seran temes diversos que permetran posar una mica de llum sobre el futur de la Torre Negra.

El cicle, organitzat per l'ADENC, amb la col·laboració del Club Muntanyenc de Sant Cugat i el suport de l'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès, se celebrarà al Club Muntanyenc de Sant Cugat (c/ Dos de Maig, s/n, Sant Cugat del Vallès) a les 7 de la tarda. Les sessions previstes en el cicle de debat són:

Dimarts 11 de març
La protecció de Torre Negra . Evolució històrica i actualitat.
- La Torre Negra: una reivindicació social. Lluís Llerena, membre de la Plataforma Cívica per la Defensa de Torre Negra.
- El paper de l'administració en el procés de protecció. Lluís Recoder, Alcalde de Sant Cugat.
- Intervencions, des de la fila zero, de representants dels diferents grups municipals.
- Debat amb el públic.

Dimarts 25 de març
Biodiversitat i connectivitat. Torre Negra: una peça dins el mosaic.
- Fragmentació de les poblacions de mamífers a Collserola. Sean Cahil, Estació Biològica de Can Balasc, Consorci del Parc de Collserola.
- Connectivitat dels espais agronaturals de la plana del Vallès. Maties Serracant, ADENC
- Intervencions, des de la fila zero, de Marc Anton (Catalan Butterfly Monitoring Scheme, seguiment de la població de papallones com a bioindicador), i Joan Daranas (Lestes, seguiment de les poblacions de la Bassa dels Alous).

Dimarts 1 d'abril
Propostes de gestió d'espais naturals.
- Presentació del projecte de Pla Especial de Torre Negra. Roser Campeny, Minuàrtia.
- L'experiència del Parc Agrari de Sabadell. Miquel Baldi, comissionat per la gestió del medi natural, Ajuntament de Sabadell.
- Proposta del Parc Agrícola del Vallès. Alfred Martínez, ADENC.

El cicle és una bona oportunitat per visualitzar el suport a la protecció de la Torre Negra i els impactes que generaria la seva transformació, així com posar-se al dia de la seva situació i del seu futur, tot just quan haurà acabat el termini de presentació d'al·legacions al PAU i abans que
l'Ajuntament de Sant Cugat acordi o no la seva aprovació provisional.

ADENC - Ecologistes de Catalunya
El Vallès, 25 de febrer de 2008