dimarts, de febrer 05, 2008

Les denúncies contra els Mossos augmenten un 132%

El responsable de la Coordinadora contra la Tortura, Jorge del Cura, el president del Comitè per a la Prevenció de la Tortura del Consell d'Europa, Mauro Palma, i l 'ex relator de l'ONU sobre Tortura, Theo Van Boven, han avançat les dades provisionals d'un informe sobre la tortura a Espanya, que reflexa que Catalunya segueix liderant una any més el nombre de denúncies presentades a Espanya per aquesta qüestió, al concentrar 173 de les 720 queixes per maltractaments formalitzades el 2007.
A més, els casos d'abusos policials per part dels Mossos d'Esquadra van créixer un 132% durant l'any passat.
A més de Catalunya, les altres comunitats amb major quantitat de denúncies presentades en 2007 van ser Madrid (116), Andalusia (109) i Euskal Herria(84), el que segons Del Cura s'explica perquè habitualment les denúncies es presenten en aquelles autonomies amb un entramat social de defensa dels drets humans "més desenvolupat".

Mauro Palma ha qualificat de "alarmants" les dades recollides tant a Catalunya com en el conjunt d'Espanya, si bé ha afirmat que es troben "dintre de la mitjana europea". A Catalunya, l'any 2007 es van presentar un total de 173 denúncies, de les quals 128 corresponen a abusos comesos pels Mossos d'Esquadra. D'aquesta forma, la policia catalana ha passat de ser objecte de 55 denúncies per tortures en 2006 a 128 en l'any 2007, el que suposa un augment del 132 per cent, coincidint amb l'augment de la seva implantació territorial en la fase final del seu desplegament, que culminarà el proper novembre .Sobre l'anunci del departament d'Interior d'instal·lar durant aquest any càmeres de vídeo-vigilància en totes les comissaries dels Mossos d'Esquadra, tant Del Cura com Palma han donat suport aquesta mesura si bé han subratllat que "l'important és saber qui controla les càmeres". Segons Palma, els principals problemes a Espanya respecte a maltractaments a detinguts i presos són la "impunitat de les autoritats, la massificació a les presons i l'inusual mecanisme jurídic que permet aplicar la incomunicació fins als tretze dies".

Font: E-notícies