dissabte, de febrer 16, 2008

Protesta contra el document base de la LEC a Sabadell

La participació del personal docent sabadellenc a la vaga és massiva a primària i molt notòria a secundària

La jornada de vaga d’ensenyament d’ahir, convocada pels sindicats USTEC, CC OO, ASPEPC, FETE-UGT i CGT, va comptar amb un ampli seguiment a Sabadell i al Vallès. Tot i que les dades del Departament d’Educació i de l’USTEC no coincideixen, els centres educatius van confirmar que l’assistència d’alumnat va ser mínima i que la major part dels mestres van secundar la mobilització. Al matí, gairebé un centenar d’estudiants van concentrar-se davant l’Ajuntament.

La jornada d’ahir va començar amb la concentració d’estudiants al Racó del Campanar que va comptar amb gairebé un centenar de persones, que després de la lectura del manifest del MAES van marxar a la manifestació de Barcelona. Narcís López, delegat de l’USTEC·STEs a Sabadell, va explicar que el seguiment de la vaga va ser un “èxit total, a part de la manifestació de la PDD (Plataforma pel Dret a Decidir) i de les mobilitzacions en contra de la guerra aquesta ha estat de les més multitudinàries”.

Les xifres de participació amb què comptava l’USTEC ahir a la tarda rondaven el 60% en escoles de secundària i el 90% en escoles de primària. De 44 escoles de primària comptabilitzades entre Sabadell, Sant Quirze i Sentmenat, a 24 havia fet vaga el 100% del claustre. A Badia, Barberà, La Flotesta, Ripollet, Terrassa, Cerdanyola i Ullastrell les dades han estat similars que a Sabadell, segons va informar Narcís López. Les xifres donades pel Departament d’Educació són molt inferiors, el Vallès Occidental figura com el territori que té més participació amb un 68,3% a primària i un 48,5% a secundària que suposen una participació total del 60,3 %, seguit de les Terres de l’Ebre amb un 58,4%.Serveis mínims
Tot i que habitualment els serveis mínims demanats pel Departament d’Educació exigien, tan sols, la presència del director i el conserge del centre, en aquesta ocasió es demanava la presència del 25% del professorat a les escoles bressol i un mestre per cada quatre classes a les escoles de primària. Aquesta mesura va ser comunicada la nit de dimarts, de manera que els mestres es van assabentar el dia abans de la vaga, Narcís López considera que l'actuació es va produir “amb nocturnitat i traïdoria”. Els sindicats convocants van fer arribar un manifest al Departament on denunciaven aquesta mesura per vulnerar “greument el dret fonamental de vaga protegit constitucionalment en l’article 28 de la constitució” i per “crear la falsa imatge de què les famílies tindran la suficient atenció no educativa per a l’alumnat en els centres, crea una situació de risc cert per als nens i nenes”. Al final del manifest els sindicats advertien que a banda de recórrer l’ordre “estudiem les accions penals pertinents contra la consellera de Treball, en raó de la situació de risc que ha creat”.

Mostres de rebuig a la LEC
El motiu de la vaga és el desacord per part de la comunitat educativa amb el document de les bases de la futura Llei d’Educació de Catalunya. El manifest del Moviment d’Assemblees d’Estudiants de Sabadell (MAES) assegura que “està clar que l’ensenyament necessita una reforma, però no és aquesta”, per aquest motiu exigeix “que es retiri la llei i s’obri un procés democràtic i obert de debat sobre el model d’ensenyament que necessitem”.

Al llarg d’aquesta setmana diversos agents de la ciutat han mostrat la seva solidaritat amb la comunitat educativa. El Moviment Popular de Sabadell, la Candidatura d’Unitat Popular i l’Entesa s’han posicionat clarament a favor de les demandes dels sindicats i han criticat el model educatiu i de gestió que planteja la LEC.Font: Vilaweb Sabadell
Fotografies: www.flickr.com/14-f/