dimecres, de febrer 27, 2008

Jutgen un jove menorquí per parlar català

Eduard Coll Castán, de 18 anys, i la seva mare han de comparèixer demà dijous als jutjats de Maó acusats d'una falta de desobediència lleu a l'autoritat per haver parlat en català als agents de la comissaria de la Policia Nacional té a Maó, infracció per la qual poden ser condemnats a pagar una multa si el jutge entén que hi va haver desobediència.

Dimarts 29 de gener
Els fets van començar dimarts dia 29 de gener quan un control format per 8 agents de la Policia van aturar el cotxe on viatjava el noi per a fer un control rutinari de drogues. Segons explica Coll, quan es van haver de comunicar s'hi va dirigir en català i els agents van respondre que "ningú" d'ells l'entenia i van exigir que parlessin en castellà. "Fins i tot, van tenir la poca vergonya de dir-nos si els estàvem vacil·lant només perquè exercíem el nostre dret a parlar en català", afegeix. En demanar-los el número de placa, per a fer les pertinents gestions legals els policies s'hi van negar.

Eduard Coll comenta: "aquell vespre no només ens van trepitjar la dignitat com a ciutadans menorquins, sinó que es van violar articles específic de la Constitució que diuen que els agents de la Policia Nacional tenen l'obligació de protegir el lliure exercici dels drets dels ciutadans, i com a ciutadans de les Illes Balears tenim el dret a dirigir-nos en català a qualsevol cos de seguretat que actuï aquí, a casa nostra".
Divendres 1 de febrer
El divendres dia 1, Eduard es va dirigir a la comissaria de Maó acompanyat de la seva mare per a tornar a demanar el número de placa dels agents, els quals estaven de servei. A la comissaria, una funcionaria els va facilitar el número de placa de sis dels agents, però els implicats eren vuit. Li van voler fer notar i per fer-ho s'hi van adreçar en català.

Minuts després de sortir de la comissaria, Coll va rebre una trucada que el citava amb el representant de l'Estat a Menorca, Javier Tejero, que va intentar convèncer el noi perquè no expliqués els fets a la premsa

Segons l'Eduard, "ella va reaccionar de manera prepotent i va contestar: 'a mi te diriges en castellano'”. Eduard li va contestar que "no", perquè no tenia cap obligació de fer-ho, i a continuació va aparèixer el cap de guàrdia parlant-li en euskera mentre argumentava que també era un idioma oficial. "La meva resposta va ser que el basc també es un idioma oficial del país però en cap moment es un idioma oficial de les Illes Balears", explica. Tot i així, els policies els van dir que ja no els facilitarien els números de placa i que els demanessin al jutjat.

Tan sols uns minuts després de sortir de la comissaria, Eduard va rebre una trucada que el citava amb el director dels serveis territorials de l'Estat a Menorca, Javier Tejero, per aclarir el conflicte amb la policia.
Dimarts 5 de febrer
Després d'una hora i mitja de reunió, Tejero es va disculpar amb Eduard Coll i li va prometre que aquests fets no tornarien a passar i que es prendrien les mesures pertinents per a que això no es repetís sempre i quan no se'n fes ressò la premsa. Amb tot, al vespre li va arribar la citació judicial per demà dijous, per a ell i per la seva mare, i l'Eduard va considerar "que el pacte s'havia trencat".

Font: Avui.cat

Les fotografia no correspon a la notícia: Mossos identificant del maig del 2007 a una manifestació d'estudiants.