dimecres, de juliol 11, 2007

Manifest per Llibertat d'Expressió i l'absolució del fotògraf Albert Garcia

Dijous vinent es farà el judici contra el fotògraf del barri de Sants, Albert Garcia, sota l'acusació policial: violació de propietat professional, coaccions, amenaces i danys. Per aquesta raó s'ha promogut el manifest "Per Llibertat d'Expressió i la seva absolució". Dilluns, a les 12h hi ha convocada una roda de premsa a la seu de la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) per explicar el cas.
Els fets que es remunten al febrer de 2004, durant una acció contra la immobiliària Integral de Aparcamientos, propietària legal de l’edifici que llavors estava okupat per uns joves del barri. Els habitants de La Quinkalla, nom amb el que es coneixia l’immoble okupat, havien denunciat pressions per un grup de matons enviats per la mateixa immobiliària. Malgrat que la policia no va detenir ningú aquell dia, la brigada d’informació de la Policia Nacional va arrestar al jove al maig de 2005, després d’una investigació que va portar la policia a acusar-lo de participar en l’acció per la troballa d’una empremta seva en una octaveta informativa que es va repartir aquell dia.
El grup de suport i la seva defensa van indicar en el seu moment que aquesta no era una prova concloent per acusar ningú i menys per detenir-lo, i vandenunciar el caràcter "polític" de la detenció i del judici. La fiscalia demana en total dos anys i mig de presó pels delictes de coaccions i danys, a més d’una indemnització de 660 euros a la immobiliària.
Albert Garcia Gallego, fotògraf proper als moviments socials del barri de Sant, col·laborador habitual de publicacions com La Burxa o el portal de notícies de Barrisants.org - També col·labora en mitjans com El Punt, Vilaweb, Diagonal, La Directa, i afiliat al Sindicat de Periodistes de Catalunya, va ser detingut per la secció número 6 de la Brigada Provincial d'Informació de la PoliciaNacional.
Durant el mes de febre passat, Albert Garcia va denunciar a Barrisants.org intimidacions i assetjaments, per part dels Mossos d’Esquadra. També ho van recollir: Informació Sabadell, Barrisants.org i Bloc de Jordi Sàlvia
Per saber-ne més:
Manifest per Llibertat d'Expressió i l'absolució del fotògraf Albert Garcia
El passat 19 de maig de 2005 l'Albert Garcia Gallego, fotògraf del barri de Sants, membre de La Burxa i de Barrisants.org , col·laborador de mitjans com El Punt,Vilaweb, Diagonal, La Directa, i afiliat al Sindicat de Periodistes de Catalunya, va serdetingut per la secció número 6 de la Brigada Provincial d'Informació de la Policia Nacional.
En aquell moment, tant el detingut com el seu advocat en cap moment van ser informatsde quins fets van motivar la detenció, exceptuant una declaració informal d'un delspolicies en que s'afirmava tenir una empremta seva vinculada a un fet ocorregut feia any i mig. No va ser fins al dia següent, quan va passar a disposició judicial, que es va saberl'acusació policial: violació de propietat professional, coaccions, amenaces i danys. Després de declarar davant la jutgessa, el jove va sortir en llibertat amb càrrecs. El jutjatde Guàrdia havia mantingut coaccions, amenaces, i danys.
La detenció feia referència a una acció pública de denúncia que es va realitzar al febrerde 2004 a la seu de la constructora Integral de Aparcamientos S.A. arrel de lesamenaces que van rebre els i les habitants d'una casa okupada del barri de Sants desprésque dita constructora comprés la finca. L'Albert, com en moltes altres ocasions, va serhipresent fent fotografies. La policia basa la seva detenció en una empremta trobada en una octaveta que es repartí en aquella acció.
Havent passat més de dos anys de la detenció, la data del judici serà el proper 12 dejuliol. La petició fiscal és de 1 any de presó per coaccions, 18 mesos de pena multa perdanys i una indemnització de 660 euros. A més, en els darrers sis mesos, l'Albert harebut constants pressions i intimidacions de mans del Cos de Mossos d'Esquadra, nonomés durant l'exercici de la seva feina, sinó també en la seva vida privada. Per aquest motiu, s'ha presentat una querella que ja s'ha acceptat a tràmit.

Davant d'aquest judici, volem manifestar la nostra preocupació vers determinadesactituds policials de coacció cap a la llibertat d'informació, així com el nostre plerecolzament cap a l'Albert. Ens trobem davant d'un dels darrers casos d'assetjamentpolicial de la Brigada d'Informació cap a professionals de la comunicació vinculada alsmoviments socials, assetjament que en cap cas hauria de ser ratificat judicialment. Pertot això, demanem l'absolució d'Albert Garcia Gallego.

Barcelona, juny del 2007.

Font: llibertat.cat